diumenge, 23 de març de 2008

Anem a plegar la Mona!

La mona de Pasqua és un dolç esponjós que sol menjar-se acompanyat de xocolata. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat.
El nom prové de la munna terme àrab que significa "provisió de la boca", regal que els
moriscs feien als seus senyors.
Les mones presenten una gran diversitat. En un principi era una massa de pastís amb
ous a sobre, tal i com es mostra al dibuix de l'esquerra del segle XIX, però amb el temps els ous van esdevenir de xocolata i al final va acabar esdevenint la base de la mona.

Tradicionalment el padrí regala la mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua o Pasqua Florida després de missa. El Dilluns de Pasqua es tradició que es reuneixin dues o tres famílies o un grup d'amics i que vagin a menjar-se a algun indret la mona plegats, en un àpat en el que no hi manca la carn a la brasa, la cassola i, sobretot, el vi.
Gairebé a tot
Catalunya i al País Valencià, és tradicional que el padrí obsequiï el seu fillol, amb la mona, en la que sempre hi ha l'ou. La tradició de la Mona de Pasqua va aparellada amb la dels pastissers, els quals fan autèntiques filigranes arquitectòniques amb la xocolata.

II GEGANTERA A TORREGROSSA